Nieuws: Release 2.0.0

Onlangs hebben we de nieuwste Pokket versie gelanceerd met veel verbeteringen.
We willen één grote update uitlichten in deze aflevering: de module zuiver oversluiten.

Redesign Quickscan met grafische weergave verantwoorde maandlast

De grafische weergave van de annuïtaire lastentoets is een krachtig hulpmiddel om de betaalbaarheid van de hypotheek te beoordelen. Per periode wordt gekeken wat de annuïtaire last van de hypotheek is. Dit wordt afgezet tegen de verantwoorde last volgens de regels. Per periode zie je of er een overschot of een tekort is. Daarmee is direct duidelijk of de constructie die gemaakt is past. In de annuïtaire lastentoets wordt naast het (naderend) pensioen rekening gehouden met een mogelijk verkorte looptijd, Box III delen en het vervallen van aftrek binnen 120 maanden. Het hypotheekverleden neem je automatisch mee omdat je bij een genoten aftrek van bijvoorbeeld 120 maanden aftrek 140 maanden invult.  Dus een compleet beeld in een handomdraai! 

Annuitaire toets in de Quickscan

Zoals in de vorige blog aangegeven hebben we recent de annuïtaire toets in de Quickscan onder handen genomen en verder verfijnd. Op verzoek van vele Pokket-gebruikers hebben we de toets reeds teruggezet en kun je direct zien of een aangemaakte constructie past. 

plaatje 1

Boeteberekening voor alle hypotheekvormen en meerdere lening delen. 

Volgens de nieuwe richtlijnen kun je hier de boete voor alle relevante hypotheekvormen berekenen. Denk hierbij aan de aflossingsvrij/annuïtair/lineair/spaar hypotheek vormen. Je kunt meerdere leningdelen opgeven. Vervolgens telt Pokket de verschillende bedragen voor je op en laat de contante waarde van de boete zien. In grote lijnen wordt de boete als volgt berekend: 

Er wordt gekeken naar rest hypotheekschuld minus het boetevrije gedeelte (bijvoorbeeld 10% van oorspronkelijke hoofdsom). Daarnaast wordt de opgebouwde waarde in een spaarhypotheek/bankspaarhypotheek afgetrokken van het bedrag waar de boete over wordt gerekend. Vervolgens wordt het reguliere aflosschema in mindering gebracht. Hierna wordt gekeken naar het verschil in rentekosten. 

Omdat geldverstrekkers verschillende interpretaties hanteren van de regels en omdat de boete dagelijks kan wijzigen, adviseren wij altijd een pro-forma aflosnota op te vragen. In combinatie met de module 'zuiver oversluiten' heb je snel een waardevol inzicht voor je klant. Heb jij al met je klant gekeken of het waardevol is over te sluiten?

plaatje 2

Aanpassing in de arbeidsongeschiktheidsanalyse 

In de risicoanalyse rekenen we met 100% van het huidige netto inkomen als uitgangspunt. Met 'Eigen oplossingen' (extra inkomen, besparingen op consumptieve uitgaven, inzet eigen middelen) kun je het gewenste inkomen zelf aanpassen. 

Filmpjes in FAQ

De filmpjes die je kunt zien in de FAQ worden nu nog sneller geladen.

Vind je het prettig om de mogelijkheden in een filmpje te bekijken? Dat kan:

 

Algemeen vergelijken

 

Zuiver oversluiten

 

Abonneer je op ons kanaal, hierdoor kun je op ieder moment filmpjes bekijken van alle handigheidjes die in Pokket zijn verwerkt. 

Met deze module geven we je een krachtige tool waarmee je, in een mum van tijd, een uitgebreid inzicht op zuiver oversluiten aan je klant mee kunt geven.

Veel plezier!

Het Pokket-team.